faworki - Nelly Rubinstein (chrusty)

By | 10:33 Leave a Comment

Składniki :

280g mąki pszennej krupczatki (100%)
80g kwaśnej śmietany (29%)
50g / 1 jajko (18%)
40g / 2 żółtka (14%)
30g drobnego cukru (11%)
30g miękkiego masła (11%)
4g soli (1,5%)
1 łyżka octu
2 łyżki rumu
tłuszcz do smażenia
cukier puder
sól


Przygotowanie :


etap I


280g mąki pszennej krupczatki
80g kwaśnej śmietany
30g miękkiego masła
4g soli


  1. W misce zmiksować mąkę pszenną, kwaśną śmietanę, masło i sól, do osiągnięcia konsystencji miałkiego piasku.


etap II


1 łyżka octu
2 łyżki rumu


  1. Do masy mącznej dodać ocet i rum, zmiksować do połączenia składników.


etap III


50g / 1 jajko
40g / 2 żółtka
30g drobnego cukru


etap IV


  1. Na blat wyłożyć masę mączną a następnie masę jajeczną. Przy pomocy szpachelki połączyć obie masy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby można blat delikatnie podsypać mąką.
  2. Następnie ciasto dokładnie wybić wałkiem jednocześnie ciasto składając i rozpłaszczając. W ten sposób wtłacza się w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble. W trakcie wybijania ciasto wyraźnie zmieni swoją strukturę.
  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 10 minut.


etap V


  1. Ciasto podzielić na 5 części. 1 część wyłożyć na blat cieniutko wysmarowany olejem. Resztę ciasta zawinąć ponownie w folię.
  2. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Ostrym nożem lub radełkiem podzielić je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Na każdym pasku zrobić wzdłuż na środku 3 cm nacięcie. Przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paska. Odkładać na ściereczkę.
  3. Czynność powtórzyć z pozostałymi kęsami ciasta.


etap VI


  1. Na małym gazie w dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto smażyć porcjami po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach kiedy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do chwili, aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Dobrze usmażone faworki powinny być lekko złote.
  2. Faworki wyławiać łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i układać na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :