kurczak - aksamitny

By | 23:09 Leave a Comment

Składniki :

2 filety z piersi kurczaka
1 białko jajka
2 łyżeczki octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białko mieszamy energicznie z olejem, octem, solą i mąką ziemniaczaną.

Dodajemy pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.

Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).

Po tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie), oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy i przystępujemy do przygotowania potrawy.

Aksamitny kurczak* może być wykorzystany do dowolnej potrawy, nie koniecznie z kuchni chińskiej: smażony na patelni, w woku lub gotowany w zupie. Idealnie nadaje się do wszelkich potraw z sosami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :