kulinarne porady - przygotowanie ryżu do gotowania

By | 23:08 Leave a Comment

Składniki :

2 szklanki białego ryżu
2 szklanki wody

Ryż wsyp do miski, zalej go wodą z kranu i zamieszaj kilka razy ręką. Woda zrobi się mlecznobiała, ponieważ wypłucze spomiędzy ziarenek ryżowy pył. Wylej ją. Ponownie zalej ryż wodą, zamieszaj i odlej. Powtórz kilka razy, nie mniej niż trzy, dopóki woda po zamieszaniu nie będzie czysta.

Teraz zalej ryż wodą pitną – na przykład filtrowaną, jeśli ta z kranu nie jest zdatna do picia na surowo. Woda powinna solidnie przykrywać ryż. Odstaw na około 30 minut. Ryż w tym czasie powinien zmienić kolor z lekko przezroczystego na czysto biały – to będzie znak, że wchłonął już tyle wody, ile mógł, a taki porządnie nawodniony ryż równomiernie się później ugotuje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :