kuchenne porad - obliczanie hydracji starteru

By | 07:26 Leave a Comment

Hydracja - jest to stosunek wody do łącznej wagi mąki wyrażony w procentach.

Najczęstszy schemat karmienia startera : 2:1:1 - (starter:mąka:woda) - na 100g starteru dodajemy 50g mąki i 50g wody . Taki starter posiada 100% hydracji.

Starter 50% hydracji - na każde 100g mąki dodanej do starteru dodajemy 50g wody

Starter 125% hydracji - na każde 100g mąki dodanej do starteru dodajemy 125g wody

Startery o mniejszej hydracji posiadają bardziej zwartą konsystencję. Startery o większej hydracji (100-125%) są bardziej wodniste i wymagają częstszego i większego dokarmiania.

Obliczanie hydracji ciasta ze starterem :

Przy obliczaniu hydracji ciasta nie wydzielamy w przepisie starteru i ciasta głównego - wszystkie składniki bierzemy pod uwagę łącznie.

Przykładowy przepis :

    300g starteru 100% hydracji
    300g mąki
    200g wody

łączna waga mąki wyniesie - 450g (300g + 150g ze starteru)

łączna waga wody wyniesie - 350g (200g + 150g ze starteru)

hydracja ciasta - 350/450 = 78%

Zwiększenie hydracji w cieście spowoduje większą kleistość ciasta, ale również sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne, co będzie szczególnie widoczne przy wyrastaniu.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :