ciasto drożdżowe - jagodzianki twarogowe

By | 00:30 Leave a Comment

Ciasto drożdżowe :

450g mąki pszennej
150g mielonego twarogu
2 duże jajka
125g letniego mleka
7g drożdży instant
26g cukru
1/2 łyżeczki soli
14g masła


Dodatkowo :

około 200g jagód
2 łyżki cukru do owoców
1 żółtko do posmarowania


  1. Ciasto drożdżowe : drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut aż zwiększą objętość.
  2. Mąkę przesiać do miski. Dodać twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i wyrabiać tak długo ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie.
  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
  5. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć dłonią. Na środek ułożyć jagody i dodać 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto zakleić dokładnie i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce złożeniem do dołu. Wykonać tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
  6. Bułeczki odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Żółtko rozmącić z łyżką wody i posmarować dokładnie wyrośnięte bułeczki.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor. Ostudzone jagodzianki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem wg uznania.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :