kuchenna porady - pasteryzowanie przetworów

By | 22:56 Leave a Comment

wyróżniamy dwie metody pasteryzacji przetworów :

  1. "na mokro"
  2. "na sucho" w piekarniku

pasteryzacja "na mokro"

  1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zakręć słoiki,
  2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru,
  3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca,
  4. do garnka wlej zimną wodą do wysokości zakrętek, przykryj garnek i zacznij go podgrzewać,
  5. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis,
  6. po zakończeniu pasteryzowania ostrożnie dolewaj do garnka zimną wodę w celu jak najszybszego przestudzenia słoików z przetworami,
  7. przestudzone słoiki wyjmij z garnka i odstaw zakrętkami w dół w celu ich całkowitego ostudzenia


pasteryzacja "na sucho" w piekarniku

  1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zakręć słoiki,
  2. słoiki ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
  3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 120 stopni i pasteryzuj przetwory przez 30 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
  4. jeśli obawiasz się, że słoiki mogą pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru albo folię aluminiową,
  5. po zakończonej pasteryzacji wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki aby słoiki mogły sie powoli wystudzać,
  6. jeszcze ciepłe słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw zakrętkami w dół w celu ich całkowitego ostudzenia

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :