kuchenna poprawność - pie, tart, quiche czy galette?

By | 00:35 Leave a Comment

pie

is a baked dish which is usually made of a pastry dough casing that covers or completely contains a filling of various sweet or savoury ingredients.

Pies are defined by their crusts. A filled pie (also single-crust or bottom-crust), has pastry lining the baking dish, and the filling is placed on top of the pastry but left open. A top-crust pie has the filling in the bottom of the dish and is covered with a pastry or other covering before baking. A two-crust pie has the filling completely enclosed in the pastry shell.

tart

is a baked dish consisting of a filling over a pastry base with an open top not covered with pastry. The pastry is usually shortcrust pastry, puff pastry or yeast dough pastry; the filling may be sweet or savoury, though modern tarts are usually fruit-based, sometimes with custard.

Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem
najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem
najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie

quiche

Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną.

galette

is a term used in French cuisine to designate various types of flat round or freeform crusty cakes

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :