placuszki - z jabłkami, biszkoptowe

By | 02:09 Leave a Comment

Składniki :

170g mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
szczypta soli
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie :

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miseczki.
  2. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodać mleko, olej, przesiane suche składniki i wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć.
  4. Jabłka obrać, pokroić w krążki i delikatnie obtoczyć w cieście.
  5. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na bibułce i odsączać z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :