bułeczki - pszenne, bez wyrabiania

By | 12:15 Leave a Comment

Składniki :

300g mąki pszennej typ 650
100g mąki pszennej typ 1850
2g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
300ml ciepłej wody


Przygotowanie :

  1. (wieczorem) Mąki wymieszać w dużej misce z drożdżami i solą. Dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Do połączenia składników. Miskę przykryć folią, odstawić na noc w temperaturze pokojowej (ok 12 godzin)
  2. (rano) Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie wysypaną mąką stolnicę. Będzie dość rzadkie, więc mąki powinno być naprawdę sporo. Ciasto złożyć w kopertę, odwrócić złożeniami w dół, przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia objętości. Czas wyrastania będzie się nieco różnił w zależności od temperatury otoczenia.
  3. Wyrośnięte ciasto obficie oprószyć mąką, podzielić nożem na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, na złoty kolor.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :