piernik - na kefirze, najlepszy

By | 12:51 Leave a Comment

Ciasto piernikowe :

540 g mąki
500 ml kefiru
440 g cukru
2 jajka
250 ml oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki miodu lejącego
3 łyżeczki sody oczyszczonej


Krem grysikowy :

500 ml mleka
12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna)
220 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 kostki masła


Dodatkowo :

1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady


Przygotowanie :

  1. Ciasto : jajka ubić z cukrem. Dodać kefir. Ubijać przez krótką chwilę. Następnie dodać mąkę. Ubijając wlewać olej. Kolejno dodawać miód, przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijać do połączenia się składników.
  2. Ciasto podzielić na 4 porcje.
  3. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać pierwszą porcje ciasta. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
  4. Powtórzyć czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
  5. Krem grysikowy : grysik wsypać do zimnego mleka, następnie doprowadzić do wrzenia. Do gotującego dodać cukier i cukier waniliowy.

  6. Mieszać od czasu do czasu, uważając by krem się nie przypalił od spodu, doprowadzić do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Wystudzony krem utrzeć z masłem.
  8. Pierwszy blat ciasta posmarować 1/3 konfitury, następnie nałożyć 1/3 kremu grysikowego. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
  9. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka na małej mocy palnika. Gotową polać ciasto.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :