przetwory - mus dyniowy

By | 22:25 Leave a Comment

Składniki :

dynia - wielkość dowolna

Dynię umyć, osuszyć i wydrążyć. Następnie przekroić ją na ok. 8 części. Skórkę pozostawić.

Przygotowaną dynie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. W zależności od wielkości dyni i grubości miąższu. Upieczoną dynię sprawdzić nożykiem czy jest miękka. Zostawić na 15 min. do lekkiego wystudzenia.

Jeszcze ciepłą dynię obrać nożykiem. Przełożyć i zmiksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Gotowy mus (puree) przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić na kilka miesięcy. Nie należy trzymać więcej niż kilka godzin w temp. pokojowej, ponieważ szybko się psuje.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :