kuchenne porady - jak zaplatać chałkę

By | 23:38 Leave a Comment

wyróżniamy następujące sposoby zaplatania chałki *:

  1. 1-strand challah
  2. 2-strand challah
  3. 3-strand challah
  4. 4-strand challah
  5. 5-strand challah
  6. 6-strand challah

* zanim przystąpisz do zaplatania chałki, pamiętaj o tym, że :

  1. zaplatając chałkę, po umieszczeniu wałków w odpowiednim miejscu, nadajemy im kolejne numery porządkowe poczynając od lewej strony. Każdy z wałków nie ma przypisanego na stałe numeru - będzie on zależny od miejsca, w którym znajduje się w danym momencie w czasie zaplatania. Tak więc jeżeli wg instrukcji zaplatania wałek nr 1 będzie musiał zostać przełożony pod wałkiem nr 2, to oznacza to, że dotychczasowy wałek nr 2 stał się wałkiem nr 1.
  2. poczynając od mniej więcej połowy chałki, poszczególne wałki należy zaplatać ze sobą ściślej dla uzyskania lepszego ostatecznego kształtu chałki
  3. kiedy splatanie zostanie zakończone należy połączyć ściśle ze sobą końcówki wałków, a następnie należy je odciąć. Dzięki temu końcówki chałki nie ulegną rozpleceniu. Następnie delikatnie wygładzamy miejsca po odcięciu.
  4. obficie smarujemy gotową chałkę jajkiem wymieszanym z mlekiem, pozostawiamy na 2 minuty a następnie powtarzamy smarowanie. Dzięki temu końcowy produkt osiągnie głęboki odcień.



1-strand challah

2-strand challah

3-strand challah

4-strand challah

5-strand challah

6-strand challah

  1. dzielimy ciasto na dwie części, z każdej z nich formujemy długi wałek
  2. układamy wałki na kształt litery 'x', przy czym drugi wałek ma znajdować się na pierwszym wałku
  3. numerujemy poszczególne wałki, przy czym odliczanie zaczynamy od lewej górnej części 'x'
  4. postępujemy dalej według instrukcji :
    3 między 1 i 2
    3 między 1 i 2(nad 2)
    4 pod 3
    1 nad 2
    2 pod 3
    1 nad 2
    3 nad 4
    3 nad 2
    1 nad 2
    4 pod 3
    3 nad 2
    1 nad 2
    4 pod 3
    3 nad 2
    1 nad 2
    4 pod 3
    3 nad 2
  5. łączymy końce, odcinamy końcówki i wygładzamy miejsce odcięcia

3-strand challah

  1. dzielimy ciasto na trzy części, z każdej z nich formujemy długi wałek
  2. układamy wałki równolegle do siebie
  3. numerujemy poszczególne wałki, przy czym odliczanie zaczynamy od lewej strony
  4. zaplatanie zaczynamy od połowy długości wałków
  5. postępujemy dalej według instrukcji :
    3 nad 2 (w połowie)
    1 nad 2 (w połowie)
    3 nad 2
    1 nad 2

    kontynuujemy z drugiej strony :

    2 nad 3
    2 nad 1
    2 nad 3
    2 nad 1
  6. łączymy końce, odcinamy końcówki i wygładzamy miejsce odcięcia

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :