racuchy - struwen

By | 22:48 Leave a Comment

Składniki :

200 g rodzynek
375 ml mleka
500 g maki
42 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 plaska łyżeczka soli
1 jajko
tłuszcz do smażenia

Rodzynki zalać zimna woda, odstawić na 15 minut, odcedzić.

Make przesiac do miski, zrobic w srodku zaglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, wyspac lyzke cukru, wlac ok., pol szklanki cieplego mleka i wymieszac. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut w cieple miejsce pod przykryciem. Nastepnie dodac pozostale skladniik (pozostaly cukier, mleko, sol i jajko) i zagniesc mikserem na gladkie ciasto przez ok. 3 minuty, dodac rodzynki i lekko wymieszac. Ponownie odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 30 minut.

Nakladac niewielkie porcje ciasta na rozgrazny tluscz i piec na zloto. Mozna posypac cukrem pudrem, podawac z dzemem, owocami itp. ale musze przyznac, ze mnie smakowaly zupelnie czyste, bez zadnych dodatkow.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :