keks - świąteczny

By | 23:22 Leave a Comment

Składniki :

1 kostka zmiękczonego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżka proszku do pieczenia
225g przesianej maki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki
1/2 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i żurawiny, skorka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały itp.)

Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać maka.

Rodzynki zalać gorąca woda i zostawić na kilka minut, dobrze odsączyć i obsypać maka.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszysta masę. Ciągle ubijając dodać po jednym żółtka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wódkę.

Z białek ubić sztywna piane, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wmieszać pozostałą piane i dodać bakalie.

Nałożyć do foremek i piec przez około 15-20 minut, aż będą lekko zrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folie i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :