ciasto drożdżowe - ze śliwkami

By | 02:12 Leave a Comment

Składniki :

500g śliwek węgierek
500g mąki pszennej
60g masła
4 jajka
120g cukru
50g drożdży
200ml mleka
140g cukru pudru
tłuszcz do blachy


Przgotowanie :

  1. Z drożdży, 200g mąki, 60g cukru i szklanki ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy aż zacznie pracować i rosnąć (ok. 10 - 15minut). Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
  2. Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy masło, jajka, 60g cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub hakiem miksera ok 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. U mnie zajęło to godzinę. Formę do ciasta smarujemy masłem. Wykładamy do niej ciasto i rozciągamy palcami tak, aby wypełniło formę.
  3. Umyte i wypestkowane śliwki układamy gęsto na cieście skórką do dołu. Autorka radzi wsypać w każde wgłębienie cukier, ja zrobiłam kruszonkę z 2 łyżek masła, mąki i cukru.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ok 30 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :