ciasto drożdżowe - z kruszonką

By | 02:25 Leave a Comment

Ciasto drożdżowe :

forma o wymiarach 13x27cm

300g mąki pszennej
6g drożdży suchych
125g letniego mleka
1 jajko
50g roztopionego masła
45g cukru
1/4 łyżeczki soli


Kruszonka :

50g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8g cukru waniliowego


Dodatkowo :

1 jajko do posmarowania


Wykonanie :

  1. Ciasto drożdżowe : mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
  2. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut.
  3. Kruszonka : wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).
  4. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :