ciasto drożdżowe - odrywane, cytrynowe

By | 02:20 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki pełnego mleka
55 g masła
1/4 szklanki wody
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej

Składniki - nadzienie cytrynowe :

pół szklanki cukru
3 łyżki skórki startej z cytryny
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
55 g masła

Składniki - lukier serowy :

85 g twarogu mielonego (sernikowego)
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka pełnego mleka
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Ciasto : Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić, aż troszkę przestygnie. Następnie dodać wanilię i wymieszać. Przelać mleko do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem wbijając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).

Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie, gładkie, nieklejące i elastyczne.

Przełożyć do miski wysmarowanej cieniutko oliwą, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie serowe : wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.

Rozgrzać piekarnik do 175ºC, piec około 30-35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 10-15 minut, wyjąć i studzić na kratce.

Lukier serowy : aby zrobić lukier zmiksować serek i cukier, na gładką masę. Dalej ubijając, dodać mleko i sok z cytryny. Lukier powinien być kremowy i gładki. Polać nim wierzch ciasta.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :