puree - z ziemniaków

By | 05:12 Leave a Comment

Składniki :

ziemniaki
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie :

  • Ugotować ziemniaki w łupinach małej ilości wody, posolić na chwilę przed odcedzeniem. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła.
  • Ziemniaki obrać i zostawić na 5 minut, żeby odparowały.
  • Dodać do ziemniaków jeszcze trochę soli, dużą łyżkę masła sporo pieprzu i startą gałkę muszkatołową. Do tego czubatą łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany, nada to ziemniakom ostrzejszy smak.
  • Całość dokładnie wymieszać i rozetrzeć na krem. Masa szybko uzyskuje odpowiednią, gładką konsystencję.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :