sos pomarańczowy

By | 06:14 Leave a Comment

Składniki :

3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 - 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty - w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.

Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając). Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :