ciasto na pizze - z dodatkiem mąki kukurydzianej, chicago style

By | 12:09 Leave a Comment

Składniki :

8g drożdży suchych
370g ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
450g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki oliwy + odrobinę do posmarowania ciasta


Przygotowanie :

  1. Przygotować rozczyn : drożdże wymieszać 1,5 łyżki ciepłej wody. Dodać cukier i 1,5 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Resztę mąki wymieszać z solą i mąką kukurydzianą. Dodać rozczyn, resztę ciepłej wody i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Uformować kulę i lekko posmarować wierzch oliwą. Przykryć ściereczką do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość, w ciepłym miejscu, przez około 1 godzinę.
  4. Po tym czasie ponownie lekko wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Uformować gładką kule.
  5. Jedną rozłożyć na blasze do pizzy i pozostawić 15 minut w temperaturze pokojowej, zanim zostaną nałożone na wierzch składniki.
  6. Pozostałe części włożyć do oddzielnych woreczków i schować do zamrażalnika, na później.
  7. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni i piec pizzę około 13 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :