serowe paluszki, z ciasta francuskiego

By | 10:37 Leave a Comment

Składniki :

2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
wyrazisty ser żółty
papryka
1 roztrzepane jajko


  1. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.

  2. Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, posypać serem żółtym, do smaku doprawić papryką. Ser lekko docisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem, posypać serem, i doprawić papryką. Ser lekko docisnąć do ciasta.

  3. Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub - na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.

  4. Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 - 15 minut.


serowe paluszki gotowe do pieczenia

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :