rogaliki drożdżowe II

By | 22:14 Leave a Comment

Składniki :

1kg mąki pszennej
100g drożdży
6 żółtek
200g margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
szczypta soli
dowolna marmolada


Przygotowanie :


  1. Margarynę z cukrem rozpuścić w niecałej szklance mleka. Drożdże rozrobić z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce by zaczęły "działać".
  2. Do mąki dodać żółtka roztrzepane z niewielką ilością mleka i cukier waniliowy. Zagniatając dodawać rozpuszczoną margarynę i drożdże. Dobrze i długo wyrabiać, odstawić do ciepłego miejsca.
  3. Następnie podzielić ciasto na kilka części, rozwałkowywać je na prostokąt i wycinać z niego trójkąty. Przy szerszym brzegu nakładać bryłkę marmolady i zawijać formując rogalik.
  4. Piec w temperaturze 175 stopni, aż do zarumienienia. Mniej więcej 20 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :