rogaliki drożdżowe I

By | 22:27 Leave a Comment

Składniki :

595g mąki pszennej tortowej
120g masła
200g mleka
2 jajka
112g cukru pudru
32g cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki soli
80g świeżych drożdży
600g marmolady o smaku różanym


Przygotowanie :

  1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  2. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dośc luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki.
  4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki (po 9 sztuk na jedną partię). Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut (nie dopuszczając, by zbytnio się przypiekły).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :