kluski ziemniaczane - polskie, czarne (śląskie szare)

By | 08:37 Leave a Comment

Składniki :

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
sól (ok 1 płaskiej łyżeczki)
mąka ziemniaczana opcjonalnie


Przygotowanie :

  1. Ziemniaki obrać, podzielić na pół.
  2. Jedną część ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
  3. Drugą porcję ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Przełożyć do ściereczki bądź gazy, zawinąć i wykręcić z nich wodę do naczynia. Odstawić do ściemnienia. Nie wylewać wody po ziemniakach.
  4. Kiedy ziemniaki ściemnieją, dodać do nich przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Delikatnie odlać wodę z ziemniaków do garnka, w którym będą gotować się kluski a skrobię osiadłą na dnie naczynia dołożyć do ziemniaków. Dodać jajko, sól i mąkę ziemniaczaną (1/4 masy ziemniaków). Można również podzielić masę ziemniaczaną na 4 części, wyjąć jedną z nich, na jej miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wyrównać do poziomu ziemniaków.
  5. Formować kluski wg upodobań.
  6. Gotować z odrobiną oleju. Przed podaniem zahartować zimną wodą.
  7. robiłam że równa waga ugotowanych i ziemniaków startych po odcedzeniu - następnym razem nie przyrównywać do wagi po starciu i odcedzeniu




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :