kapusta kiszona - zasmażana

By | 05:15 Leave a Comment

Składniki :

1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
4 łyżki maki
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie :

Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut.

W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :