faworki - francuskie, merveilles

By | 23:01 Leave a Comment

Składniki :

250 g mąki
3 jajka
60 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru + 80 g do posypania
olej do smażenia

Wysypujemy na stolnicę 200 g mąki i resztę składników. Łączymy, dosypujemy resztę mąki w miarę ugniatania. Tylko tyle ile potrzeba.

Kiedy ciasto jest jednolite i nie klei się rozwałkowujemy je cieniutko.

Rozgrzewamy olej w garnku.

Wycinamy z niego kwadraciki lub romby radełkiem, foremką (ja użyłam foremki 2x2, ale możecie użyć większej).

Wrzucamy ciasteczka po kilka sztuk na dobrze rozgrzany olej. Wybrzuszają się natychmiast, przewracamy je i kiedy się lekko zezłocą wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :