chlebek bananowo-orzechowy

By | 22:23 Leave a Comment

Składniki :

275g bananów, obranych
50g drobnego cukru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
50g oleju
3 jajka
350g mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g posiekanych orzechów włoskich


Przygotowanie :

  1. Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21,5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Banany rozgnieść dokładnie widelcem.  Dodać cukier, gałkę, olej i jajka i dobrze wymieszać.  Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku.  Dodać mieszaninę bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników).  Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
  3. Ciasto przelać do przygotowanej formy.  Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki.
  4. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :