babka - parzona

By | 14:47 Leave a Comment

Składniki :

220g cukru
510g mąki pszennej
5 jajek
250g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g mleka
aromat arakowy
8g kakao


Przygotowanie :

  1. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Na końcu wlać zagotowane, gorące mleko i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką.
  2. Część ciasta (ok. 1/3) wymieszać z kakao.
  3. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy wlać trochę ciasta jasnego, potem połowę ciemnego, znowu jasnego, resztę ciemnego i na wierzch ponownie jasnego (można też zrobić więcej warstw albo tylko jedną ciemną - według uznania).
  4. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 - 200stC.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :