babka - cytrynowa

By | 14:43 Leave a Comment

Składniki :

300g mąki pszennej
200g cukru pudru
15g cukru waniliowego
200g masła
4 jajka
1 cytryna
mleko
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie :

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok odmierzyć i dolać mleko tak aby razem było około 100 ml płynu.
  3. Dolać mleko cytrynowe do utartej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę z cytryny. Dodać do utartego masła i wymieszać delikatnie.
  4. Z białek ubić pianę, a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta.
  5. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 190st.C przez około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
  6. Ostudzoną babkę polać lukrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :