szarlotka II

By | 08:26 Leave a Comment

Ciasto kruche :

450g mąki
300g masła
150g cukru pudru
4 żółtka


Masa jabłkowa :

1 kg kwaskowych jabłek
100 - 150g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie :

  1. Ciasto kruche : z mąki, masła, cukru pudru, żółtek zagnieść kruche ciasto. Schować do lodówki.
  2. Masa jabłkowa : połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę.
  3. Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i wyłożyć na blachę do pieczenia. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę z jabłek. Rozwałkować drugą połowę ciasta, pociąć w paseczki, ułożyć w kratkę, na jabłkach.
  5. Piec ok 45 min. w temperaturze 180 stopni.




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :