szarlotka I

By | 12:04 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

3 szklanki mąki (+ ewentualnie pół)
250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 – 2 łyżki śmietany
Ok. 1,5 kg prażonych jabłek, sok z cytryny, rodzynki

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest za miękkie dodać jeszcze pół szklanki mąki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia.

1 część rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażona jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na jabłka. Nakłuć ciasto widelcem.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.

Posypać cukrem pudrem.

moja ulubiona

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :