racuchy - pachnące cynamonem

By | 04:29 Leave a Comment

Składniki :

500 g mąki luksusowej
480 g ciepłego mleka
60 g jajek
35 g świeżych drożdży
28 g oleju
20 g cukru waniliowego
6 g soli
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie :


Etap I

480 g mąki pszennej
480 g ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży


  1. Do naczynia wlać mleko, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  2. Odstawić na 30 min albo do czasu aż na powierzchni zaczynu pojawią się kratery.


Etap II

20 g mąki pszennej
20 g cukru wanilinowego
28 g oleju
50 g jajka
1 łyżeczka cynamonu


  1. Dodać resztę mąki pszennej, cukier, jajka, olej i ewentualnie cynamon. Dokładnie wymieszać, do połączenia się składników.
  2. Następnie wykonać 50-70 pull'n'fold. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i wyraźnie się wzmocnić.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, a następnie złożyć ciasto w misce. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Etap III

  1. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i wkładać na rozgrzany olej.
  2. Smażyć na malutkim ogniu po kilka minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Podawać z konfiturą, śmietaną, owocami, cukrem pudrem.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :