przetwory - buraczki z papryką

By | 00:34 Leave a Comment

Składniki :

3 kg buraków
3 duże czerwone papryki
3 duże cebule

Składniki - zalewa :

1 szklanka wody
1 szklanka oleju
pół szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli

Buraki opłukać i razem z łupkami gotować 1 godzinę. Wystudzimy, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę.

Zagotować wszystkie składniki zalewy. Do gotującej się zalewy dodać cebulę i paprykę, gotować 15 minut. Dodajemy buraki i całość gotujemy jeszcze 10 minut.

Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem, aby wieczka złapały.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :