muffinki - czekoladowe II

By | 04:49 Leave a Comment

Składniki :

150 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kakao
270 g mąki pszennej
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
250 ml maślanki ew. jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
50 g czekoladowych kropelki


Przygotowanie :

  1. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Dodać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać.
  3. Następnie dodać mokre składniki: jajko, maślankę oraz olej rzepakowy i całość ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  4. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (u mnie po ok. 2 łyżki ciasta do jednej papilotki). Każdą muffinkę posypać czekoladowymi kropelkami.
  5. Piec przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grzałek góra-dół), do tzw. suchego patyczka.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :