kremówka - waniliowo-czekoladowa

By | 23:23 Leave a Comment

Ciasto francuskie :

2 płaty ciasta francuskiego


Krem wanilinowy :

2 duże budynie waniliowe
500g mleka
41g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
150g masła


Krem czekoladowy :

2 duże budynie czekoladowe
500g mleka
41g cukru pudru
150g masła


Przygotowanie :

  1. Ciasto : ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Płat ciasta, który będzie na wierzchu ciasta naciąć delikatnie nożem tworząc równe kwadraciki, uważając aby nie przeciąć ciasta. Natomiast płat ciasta, który będzie spodem ciasta nakłuć widelcem.
  3. Ciasto francuskie piec, aż się ładnie zrumieni.
  4. Krem : budynie ugotować w osobnych garnkach, odlać od każdego z nich po pół szklanki mleka, resztę zagotować.
  5. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy, który następnie należy przelać do gotującego się mleka. Budyń zagotować, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Ewentualne grudki rozetrzeć. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Budyń czekoladowy przełożyć do miksera i miksując dodawać stopniowo miękkie masło, ewentualnie cukier puder, aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
  7. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na spód upieczony z ciasta francuskiego.
  8. Tak samo postąpić z budyniem wanilinowym. Gotowy krem wyłożyć na czekoladową warstwę. Wyrównać.
  9. Na krem położyć górną część upieczonego ciasta francuskiego lekko je dociskając.
  10. Ciasto do momentu podania trzymamy w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :