kluski ziemniaczane - kopytka, z serem

By | 04:14 Leave a Comment

Składniki :

1372g łącznie sera (700g) i ziemniaków (672g), zmielonych (100%)
2 małe jajka + 1 żółtko 100g (7,3 %)
100g mąki ziemniaczanej (7,3 %)
143g mąki pszennej 10g - (max 243g) (10,4%)
15g soli


Przygotowanie :

  1. W misce połączyć zmielone ser i ziemniaki, jajka, żółtka, sól i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić. Od stopnia wyrobienia masy z mąką ziemniaczaną zależy ilość dodanej mąki pszennej.
  2. Masę ziemniaczano serową przełożyć na blat i połączyć z mąką pszenną.
  3. Gotową masę podzielić na części, z każdej z nich uformować cienki wałeczek, delikatnie spłaszczyć i wycinać małe kluseczki.
  4. Kluseczki wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po zawrzeniu.
  5. Podawać z rozpuszczonym masłem i cukrem.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :