ciasto - ucierane, z owocami

By | 22:32 Leave a Comment

Składniki :

595g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
330g cukru
4 jajka
16g cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
415g mleka
152g oleju
450g malin
cukier puder do posypania

Przygotowanie :


  1. Odłóż dwie łyżki mąki do oprószenia owoców.
  2. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch posyp owocami lekko wciskając je do środka.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. Piecz około godziny do tzw suchego patyczka.
  6. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :