ciasto - cytrynowe, na maślance

By | 21:28 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

225g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny
125g miękkiego masła
200g cukru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
125 ml maślanki


Składniki - syrop do nasączenia :

sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki wody


Składniki - syrop do nasączenia :

  1. Nagrzać piekarnik do 170 C. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Ciasto : mąkę wymieszać trzepaczką do piany z proszkiem, solą i skórką z cytryny.
  3. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat cytrynowy. Dodać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dobrze miksując, żeby połączyły się z masą. Porcjami dosypywać na zmianę mąkę i wlać maślankę.
  4. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu, przez ok. 60-70 min. Zostawiamy ciasto do przestygnięcia w blaszce na 10 min.
  5. Syrop do nasączenia : wymieszać wszystkie składniki syropu.
  6. W powierzchni ciasta zrobić sporo dziurek wykałaczką i jeszcze ciepłe wysmarować syropem za pomocą pędzla.
  7. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :