babka - piaskowa

By | 11:02 Leave a Comment

Składniki :

150g masła lub margaryny
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
3 jajka
150g cukru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt cytrynowy do smaku


Przygotowanie :

  1. Masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy).
  3. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach).
  5. Formę do babki (u mnie keksówka o dolnych wymiarach 17 x 8 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem.
  6. Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha)

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :