babka herbaciana

By | 23:18 Leave a Comment

Składniki :

350g mąki + 1 łyżka
3 jajka
100g margaryny
2 torebeczki czarnej herbaty
260g wrzątku za zaparzenia herbaty
150g rodzynek
1,5 łyżki ekstraktu z wanilii
132g cukru (79 g) do ciasta , 4 (53 g) do piany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli


Wykonanie :

  1. Torebeczki herbaty zalać wrzątkiem i zaparzyć mocną herbatę.
  2. Rodzynki wypłukać i zalać herbatą. Gotować ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na ok. 5 minut, a następnie odcedzić. Pozostałą herbatę dobrze wystudzić.
  3. Margarynę utrzeć z 80g cukru i ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Do masy maślano-żółtkowej dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek). Ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Rodzynki oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać.
  6. Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubić pianę. Jak piana już będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia.
  7. Do ciasta dodać kilka łyżek piany i delikatnie wymieszać tak, aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji. Dodać kolejne kilka łyżek piany i znów wymieszać, aż do połączenia się składników i wtedy dodać pozostałą pianę. Wymieszać.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :