babeczki - piernikowe, Białe Renifery

By | 22:59 Leave a Comment

Składniki - babeczki :


180 g masła, miękkiego
180 g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki cynamonu
2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
100 g posiekanych wiśni kandyzowanych (można zastąpić wiśniami z zalewy)


Składniki - masa budyniowa :


500 g mleka
20 g mąki pszennej
23 g mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
40 g cukru
2 żółtka
250 g masła, miękkiego


Składniki - dekoracja :

precelki na rogi
czerwone płaskie groszki na noski (użyłam czerwonych m&m's)
białe groszki kulki z pomalowaną flamastrem czarną kropką na oczy


Przygotowanie :

  1. Babeczki : masło ucierać z cukrem przez 7 - 8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawać po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszać z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą.
  2. Połączyć z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
  3. Masę nałożyć do papilotek, w ciasto powciskać kawałki wiśni kandyzowanych, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż urosną, będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
  4. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).
  5. Masa budyniowa : odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami.
  6. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
  7. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
  8. Dekoracja : precelki przekroić bardzo delikatnie lub połamać uzyskując kształt rogów. Babeczki smarować grubo masą budyniową, udekorować precelkami i groszkami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :