krem do tortu - jogurtowy z białą czekoladą i kisielem owocowym

By | 22:56 Leave a Comment

Składniki :

400g jagód
800g jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
100g białej czekolady

Przygotowanie :

  1. Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić sitko nad miską i włożyć do lodówki. Po odsączeniu 1 łyżkę jogurtu odłożyć.
  2. 250g jagód wrzucić do małego garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając.
  3. Do jagód dodać mąkę z wodą, zagotować i zdjąć z palnika.
  4. Zmiksować jagody blenderem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wystudzić, włożyć do lodówki, do stężenia.

  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
  6. Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę. Dodawać jogurt i dobrze zmiksować. Dodać czekoladę i krótko zmiksować.
  7. Krem włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej przez godzinę.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :