krem do tortu - budyniowo-grysikowy

By | 10:22 Leave a Comment

Składniki :

500ml mleka
4 łyżki kaszy manny
5 żółtek
150g cukru
2 1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 laski wanilii
300g masła


Przygotowanie :

  1. Większość mleka przelać do garnuszka, dodać ziarenka wanilii oraz wrzucić wyłuskaną laskę, zagotować. Laskę wanilii usunąć i do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż kaszka stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając.
  2. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Kiedy kaszka będzie już miękka, przelać do niej masę żółtkową i intensywnie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy.
  3. Przykryć folią spożywczą, która zapobiegnie powstaniu skorupki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony grysik, dobrze miksując po każdej dokładce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :