twaróg wiejski naturalny

By | 15:15 Leave a Comment

Składniki :

2 litry mleka od krowy


Przygotowanie :

  1. Świeże krowie mleko pozostawić w temperaturze pokojowej przez ok 2-3 dni w celu ukwaszenia.

  2. Kwaśne mleko przelać do garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby dobrze się zsiadło, może to trwać 2-3 dni.
  3. Gdy powstanie wyrazisty skrzep, garnek z mlekiem ustawić na ogniu i delikatnie ogrzewać, co jakiś czas mieszając, tak by oddzieliła się serwatka.
  4. Naczynie ze skrzepniętym zsiadłym mlekiem zestawić z ognia i wystudzić.
  5. Sito wyłożyć mokrą gazą złożoną kilka razy (złożona raz, może przepuścić nam ser), lub lnianą ściereczką, a najlepsza jest pielucha tetrowa, i wyłożyć na nią łyżką wazową zwartość garnka (chodzi o to, żeby struktury mleka za bardzo nie rozbić).
  6. Pieluchę tetrową z serem należy związać i, według własnego wyboru, na garnku położyć łyżkę drewnianą, a na niej zawiesić związany serek, bądź tak przygotowany serek obciążyć poprzez położenie go między dwoma deseczkami i położenie na nich jakiegoś ciężarka. W obu przypadkach pozostawiamy serek do całkowitego odcieknięcia. Im twaróg mocniej odcieknie, tym będzie bardziej zwarty.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :