tarta ze śliwkami i serem

By | 08:09 Leave a Comment

Kruchy spód :

forma o średnicy 25cm

90g zimnego masła
60g białego drobnego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
160g mąki pszennej
szczypta soli
1-2 łyżek mleka lub zimnej wody


Masa serowa :

400g twarogu
2 jaja
32g cukru waniliowego
30g cukru trzcinowego
16–20g budyniu śmietankowego
kilka kropel olejku pomarańczowego
50g śmietanki 30%


Duszone śliwki :

500g śliwek węgierek
20g masła
40g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej pomarańczy


Przygotowanie :

  1. Kruchy spód : masło, suche składniki i ewentualnie zimną wodę/mleko wyrobić na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 10 min.
  2. Po schłodzeniu, przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać i nakłuć widelcem. Piec w temp 200 C ok. 20-25 min, aż ciasto będzie rumiane i kruche
  3. Masa serowa : wszystkie składniki masy serowej zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.
  4. Przelać do formy z podpieczonym ciastem. Piec w temp 175 C przez 20-30 min, aż masa serowa się lekko zetnie, do momentu aż lekko napęcznieje i wyłożone na nią śliwki nie wpadną do środka.
  5. Duszone śliwki : masło roztopić na patelni, posypać cukrem i podgrzewać, aż się trochę rozpuści. Śliwki ułożyć skórkami do dołu, posypać skórką z pomarańczy i lekko podsmażyć – nie mieszać (ok. 10 minut). Na sam koniec wymieszać śliwki i przełożyć je na podpieczoną masę serową.
  6. Piec jeszcze przez około 15 min.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :