sernik porzeczkowy warstwowy na zimno

By | 02:03 Leave a Comment

Spód ciasteczkowy :

200g herbatników
90g masła
10g cukru pudru


Masa serowa :

500g mielonego sera białego
400g jogurtu naturalnego
200g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka)
400g czerwonej porzeczki
32g żelatyny


Masa porzeczkowa :

1 czerwona galaretka
200g czerwonej porzeczki


Przygotowanie :

  1. Ciasteczkowy spód : Herbatniki zmielić i połączyć z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie wymieszać, tak, aby masło dobrze się rozprowadziło. Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę. Masę docisnąć do spodu i boków formy.
  2. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Masa serowa : ser zmiksować z jogurtem i cukrem a następnie odlać 1/3 masy. Do pozostałego sera dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylać na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki na około 30 minut by zastygła.
  4. Do odłożonej masy serowej dodać łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylać na zastygnięty ser i ponownie schłodzić około 30-40 minut.
  5. Masa porzeczkowa : pozostałe 200 g porzeczek zmiksować i połączyć z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylać na nią przestudzoną galaretkę z owocami.
  6. Sernik pozostawić w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy będą mieć właściwą konsystencję.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :