naleśniki - z kaszy manny

By | 22:54 Leave a Comment

Składniki :

5 łyżek kaszy manny
190 g mleka
1 jajko
szczypta soli
łyżka cukru trzcinowego


Przygotowanie :

  1. Łączymy mleko i jajko. Dosypujemy kaszę mannę, sól oraz cukier. Dodajemy wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
  2. Delikatnie natłuszczamy patelnię i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wylewamy ok. 1/3 masy na patelnię*, wykonujemy okrężne ruchy w celu rozprowadzenia ciasta i smażymy około minuty z jednej strony. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 20 sekund, a następnie zsuwamy na talerz. Powtarzamy czynności z resztą masy.
  3. Kasza opada na dno miseczki, więc przed każdorazowym wylaniem ciasta na patelnię należy porządnie wymieszać całość.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :