naleśniki francuskie, crepes

By | 22:38 Leave a Comment

Składniki :

2 jajka
10g roztopionego masła
280g zimnego mleka
szczypta soli
140g mąki pszennej
20g cukru pudru


Przygotowanie :

  1. Mąkę przesiać przez sito z cukrem pudrem i odstawić.
  2. W dużej misce zmiksować jajka z roztopionym masłem i mlekiem, dodać sól, cały czas miksując wsypywać powoli mąkę. Zmiksować całość na gładką masę i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto dobrze zamieszać, patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i wlewać porcje ciasta, rozlewając je po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, usmażone przekładać na talerz.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :