naleśniki francuskie, crepes II

By | 11:51 Leave a Comment

Składniki :

230g mąki pszennej
4 duże jajka
600g mleka
26g cukru
60g roztopionego masła
sól


Przygotowanie :

  1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, 1 szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli. Zmiksować mikserem do pozbycia się grudek mąki. Dodać roztopione i ostudzone masło, a następnie wlać stopniowo resztę mleka. Zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  2. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny lub wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny.
  3. Po upływie wskazanego czasu ciasto ocieplić do temperatury pokojowej. Przed smażeniem wymieszać ciasto, mlekiem uregulować gęstość ciasta.
  4. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami.
  5. Ważne : naleśniki typu francuskiego powinny być smażone cienkie. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w cieście, patelnia na której będą smażone naleśniki powinna być minimalnie wysmarowana olejem.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :