gofry na maślance z masłem

By | 06:11 Leave a Comment

Składniki :

128g mąki pszennej
48g mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
0,75 szklanki maślanki
63g mleka
50g masła, roztopionego i przestudzonego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Do naczynia wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
  3. W misie miksera ubić białka, do otrzymania sztywnej piany.
  4. Pianę dodać do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
  5. Piec około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :